- advertentie -

De verzameling van Jan


  Jan verzamelt oude knikkers, we stelden hem een aantal vragen over zijn verzameling:


  Wie ben je?

  *Ik ben Jan, 41, knikkerverzamelaar sinds ongeveer 4 jaar.


  Hoe ben je begonnen met het verzamelen van knikkers?

  *Ik had mijn eigen oude knikkers in een laatje zitten en er al die jaren weinig aandacht aan besteed. Totdat ik een keer over knikkers droomde.
  Helaas weet ik niet meer hoe die droom precies ging maar vanaf dat moment m?est ik knikkers kopen. In het begin kocht ik alles, ook moderne knikkers maar al gauw besefte ik dat het me puur om oude (uit mijn jeugd en ouder) ging.


  Heb je ook nog andere verzamelingen?

  *Ik heb een kleine fotocameraverzameling maar daar ben ik niet actief mee bezig. Af en toe krijg ik, via vrienden en kennissen een mooie oude
  (bruikbare) camera.


  Waar vind je de aanvullingen voor je verzameling?

  *Sinds een aantal jaar ben ik vaak op rommelmarkten te vinden en in tweedehandswinkels, op zoek naar nog meer mooie, oude knikkers. Soms koop ik ook wel knikkers via internet maar dat probeer ik zo min mogelijk te doen omdat daar meestal dure knikkers verkocht worden.

  Gelukkig krijg ik ook regelmatig knikkers. Wanneer mensen hun zolder opruimen bijvoorbeeld. Zulke vondsten zijn voor mij vaak het allerleukst omdat er vaak hele mooie, onverwachte knikkers tussen zitten.


  Hoe beslis je wat je koopt?

  *Ik koop puur wat ik mooi vind en dus niet om te verhandelen. Ik heb niet ??n soort lievelingsknikkers, al vind ik oude katteogen (de gewoonste knikkers in mijn jeugd) nog steeds erg leuk. Ook al heb ik er misschien wel honderd kilo van... Verder probeer ik weinig geld uit te geven en zoveel mogelijk in bulk te kopen.


  Naar welke knikkers gaat je voorkeur uit?

  * Knikkers die ik nog niet heb ?n mooi vind, ben ik altijd naar op zoek.
  De kwaliteit is bij oude knikkers altijd veel beter dan bij moderne maar ook tussen de oude zijn er grote kwaliteitsverschillen. Sommige knikkers lijken wel van kristal.


  Ben je nog op zoek naar bepaalde knikkers?
  * Van de meest waardevolle knikkers, bijvoorbeeld mooie oude handbeschilderde, heb ik nog weinig exemplaren. Daar zou ik wel een mooi exemplaar van willen hebben. Degenen die ik heb zijn heel eenvoudig beschilderd, alleen wat simpele lijnen. Gelukkig heb ik een brede smaak en zijn er dus nog heel veel mooie knikkers te vinden om toe te voegen aan mijn verzameling. Bezoekers vragen zich wel af of de vloer het nog houdt...;-)  Meer informatie over de verschillende knikkers kun je vinden op de pagina's met de knikkers zelf, kijk hiervoor bij `Alle items`.  Hartelijke groet,

  Jan