- advertentie -

Grote verblifa 1934

  Grote verblifa 1934


  Deze grote verblifa is door Anton Kurvers ontworpen in 1934 en geproduceerd door de verenigde blikfabrieken Krommenie. Deze grote verblifa zou de grote standaard brievenbus moeten vervangen alleen was er in die tijd sprake van materiaal schaarste en geldelijke middelen. Ook omdat het plaatstaal roestgevoelig bleek was men dus niet zo enthousiast over de verblifa`s. Uiteindelijk werd er na de 2e wereldoorlog nog een kleine serie in aluminium gegoten, dit vanwege wederom materiaal schaarste.

  Zoals je op de foto kunt zien zitten er aan de bodem een tweetal sleuven. hier schoof de postbode een rek met postzak in. Nadat hij het deurtje geopend had kon hij een schuif opentrekken en viel de post in de zak. Dit systeem bleek echter vaak niet te werken, brieven plakten vast aan de binnenzijde en dan moest het meeste er alsnog met de hand worden uitgevist.

  Ook bij deze brievenbus vind je net als bij de Hollandbus en de grote de Koo een leesvenster voor het lichtingstijden nummer.

  Zowel bij de grote de Koo als bij de verblifa zit er een emaille schijf in met letters en de z van zaterdag, dit in tegenstelling tot de Hollandbus die werkt met losse messing cijfers. de latere Hollandbussen bij nabestelling zijn wel met een draaischijf uitgevoerd.

  Verzamelaar: Jeroen