- advertentie -

Standaard Brievenbus 1906 DRU

  Standaard Brievenbus 1906 DRU


  Dit model standaard brievenbus is in gebruik geweest tussen 1851 en 1964. Tot 1897 had de Haagse gieterij L.J. Enthoven, in de volksmond de pletterij genoemd, het alleenrecht op de productie van deze brievenbus.
  Deze bus stamt uit 1906 en behoort tot de exemplaren die gegoten zijn door de firma Diepenbrock en Reigers uit Ulft. Afgekort DRU, welke we vooral kennen van kachels, pannen en badkuipen. Zij kregen nadat het alleenrecht voor de Pletterij afliep ook de kans deze bussen te gieten.Tot 1930 werden deze bussen ook nog gegoten door de ijzergieterij Nering Bögel uit Deventer. In 1930 was er sprake van 1900 stuks die verspreidt over het land een plekje hadden. Toen men in 1963 besloot ze definitief te vervangen was dit aantal teruggelopen tot 900. men zegt dat er zo`n 30 op openbare en semi openbare plaatsen zijn blijven staan. De rest zou op de ijzersloop beland zijn. Ik ken iemand wiens opa er op die manier twee gered heeft bij zijn broer die een ijzersloperij had in die tijd. Het is dus gissen naar het aantal bussen wat nog rest. Het zal mede aan zijn gewicht van 360 kg te wijten zijn dat men ze naar de sloop deed. En het gegeven dat overheidseigendom niet in particuliere handen zou mogen vallen.
  Mijn bus stond de laatste jaren bij een instelling voor moelijk opvoedbare jongeren in de provincie Zeeland. Zijn oorspronkelijke plek is onbekend.
  In deze brievenbus stond destijds een afsluitbare binnen emmer. Deze emmer kon alleen door een bevoegd postbeambte op het postkantoor worden geleegd.
  Origineel hoort er een rijkswapen op te zitten in brons en de opschriften brieven en poststukken op de gleuven. Dat is later vervangen door een glazen leesvenster. Dit venster moet nog worden hersteld. voor de rest is deze brievenbus volledig gerestaureerd.

  Verzamelaar: Jeroen