- advertentie -

Moeilijk te dateren waaier

  Moeilijk te dateren waaier


  Waaier ca 1790-1800 of 1870-1880. Deze waaier is een prachtig exemplaar maar moeilijk te dateren. De waaier heeft een parelmoeren montuur met ingenieus uitgezaagde gaasjes in sterretjesvorm.
  Drie vergulde decors van vazen met bloemenguirlandes omringd door krullen en voluten.


  Het blad is absoluut 18de eeuws aandoend met personen in 18de eeuwse kleding in een utopisch landschap zoals de mode voor natuurlijke tuinen en landschappen voorschreef.
  In deze pastorale scene alles wat eind 18de eeuw als idylle werd beschouwd; een herder, een visser, een water in bosrijke omgeving, een watermolen en een amoureus paar op de achtergrond.

  De dekbenen hebben echter enkele eigenschappen die me 19de eeuws voorkomen, ook de achterzijde met in goud gedrukte bloemen lijkt me meer ca 1870.


  Ook de wetenschap dat 18de eeuwse waaiers toen in de mode waren draagt niet bij aan zekerheid over de datering.
  Bovendien werd in de 18de eeuw de pivot van kostbaardere waaiers altijd gekroond met een geslepen (glas)steen, deze is gekroond met een parelmoeren ring.
  Echter de kleding, de gezichten en de manier van schilderen zijn zo juist voor de tijd van eind 18de eeuw, dat ik het erg moeilijk blijf vinden om deze juist te dateren.


  In eerste instantie blijf ik er toch bij dat het eind 18de eeuw is. Het is, hoe dan ook, een pracht stuk.


  Verzamelaar: Gert-Jan