- advertentie -

Waaier stadhouder Willem V

  Waaier stadhouder Willem V


  Waaier ter ere van het huwelijk van stadhouder Willem V en Wilhelmina van Pruisen in 1767. Een uitzonderlijke Hollandse waaier met de Portretten van Willem en Wilhelmina. Benen montuur ingelegd met zilver. Enkel papieren blad (dat is dan weer de Hollandse zuinigheid) met prachtige beschilderingen van Guirlandes en medaillons met allegorieŽn op de kunsten en de handel. Dubbel papieren blad was natuurlijk duurder, nu zijn wel de houten ribben zichtbaar.  In Engeland werden de bladen vaak enkel gemonteerd door de belasting op papier.
  Of dat ook in Holland zo was is mij niet bekend.  De kunsten uitgebeeld door een fluitspelende herdersjongen onder een Oranjeboom, de handel uitgebeeld door visserij. In het midden de portretten van het bruidspaar. Achter de bruid de Hollandse vlaggen, achter de bruidegom de Pruisische vlaggen.


  De staf van Hermes, die de handel weer verbeeld, een panter voor de Hollandse overzeesche geboeden en de leeuw als bewaker midden voor het paar,
  met pijlen en zwaard in de klauwen.


  De monturen van Hollandse waaiers waren over het algemeen zeer sober, de bladen waren meestal wel erg vakkundig beschilderd.


  De pivot van deze waaier is gekroond met een geslepen glassteen. De spanwijdte is 50 cm, hoogte 28 cm.


  Verzamelaar: Gert-Jan