- advertentie -

Waaier van ramshoorn

  Waaier van ramshoorn


  Brisé waaier van ramshoorn uit ca 1830. Een brisé waaier bestaat altijd uit lamellen, deze kunnen van hoorn, schildpad, ivoor, been of parelmoer zijn. De meest voorkomende zijn van ivoor.  De meest voorkomende brisé waaiers uit de periode van de restauratie zijn bijna altijd van hoorn of ramshoorn.
  Ze komen ook voor in been of ivoor met schilderingen erop. Vaak kunnen de waaiers dan naar twee kanten worden uitgeslagen waardoor er
  ook twee verschillende schilderingen zijn. Dit soort is echter zeer verzameld.  De mode is in 1830 nog vrij smal en de waaiers zijn dus klein. Ook de mode van architectuur heeft in deze periode z`n weerslag op waaiers. Neo Gotiek is het mode beeld voor gebouwen en interieurs. Waaiers uit deze periode hebben bijna altijd lamellen met punten die doen denken aan Gotische spitsboog ramen.
  Japonnen uit deze tijd hebben ook vaak randen met punten.  Dit waaiertje heeft beschilderingen van goud in zigzag patroon( doet weer denken aan de japonnen), bladeren en plantenmotieven. Alles geaccentueerd met stalen pailletten.

  De pivot van deze waaier is ook gekroond met platte stalen ring. Spanwijdte 30,5 cm, hoogte 16 cm  Verzamelaar: Gert-Jan